keskiviikkona, marraskuuta 29, 2006

Toimeliaana

Viime viikonloppuna minut valtasi outo tarmokkuus. Lauantaina hyökkäsin haravan kanssa pihalle vettyneiden lehtien kimppuun. Kyytiä saivat myös kotikuusen alaoksiin nojaavat pyöränraadot, ruukkuihinsa kuukahtaneet kesäkukkaset, hikiset laudeliinat ja pyykkipussissa muhineet kestositeet, sängyn alla ja vessan nurkissa vaanivat pölykoiralaumat ja keittiön lattilankkujen väliin juuttunut yksinäinen sarvimakarooni. Keitin ison kattilallisen porkkanasosekeittoa ja leivoin omena-puolukkapiirakkaa, harkitsin myös leipätaikinan alustusta. Lauantai-iltana kämppis yllätti minut lajittelemassa vessan roskiksen sisältöä maatuviin ja maatumattomiin jätteisiin - hanke, johon olin ollut aikeissa tarttua monasti tämän syksyn aikana.

Maanantaina, hoidettuani päivän opetuksen, venyttyäni BodyBalancessa soturiasentoihin ja joutsentaivutuksiin sekä piipahdettuani suutarilla, ompelijalla ja sukkahousukaupassa, istuin kotona lopen uupuneena ja halusin mennä nukkumaan puoli kahdeksalta.

Marraskuu on aika tehokas ylikuumenemissuoja.

sunnuntaina, marraskuuta 19, 2006

Yrityksiä elämänhallintaan

Viime päivien urotekoja:

Pesin tukan.

Leikkasin kynnet sekä sormista että varpaista.

Petasin pitkästä aikaa sängyn.

Pumppasin pyöränkumeihin ilmaa.

Vein kengät suutariin.

En maannut perjantai-iltana kotona vaan kävin elokuvissa ja join kaksi siideriäkin.

Kävin ekokaupassa ruokaostoksilla ja laitoin kotona luomukasvisruokaa.

Menin katsomaan tanssiesityksen.

Pesin kaksi koneellista pyykkiä.

Lähetin sähköposteja, jotka olisi pitänyt lähettää päiväkausia sitten.

Kirjoitin muutaman rivin henkitoreissaan riutuvaan blogiini.

Hyvä Hilla!

tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Kuuraa, lätäköitä

Vuodenajat ovat jotenkin sekaisin.

Viikonloppuna oli kevättalvi, säteilevä helmikuu. Vastasatanutta lunta omenapuiden oksilla, oksien lomassa yksinjäänyt omena. Ilmassa kimmelsi puista satavia lumikiteitä.

Kun sunnuntaina palasin Sisä-Suomeen, täällä oli tammikuinen sydäntalvi, pakkasta 17 astetta. Savut nousivat piipuista pystysuorina pylväinä, edellisyön täysikuu oli oikeasta reunastaan aavistuksen litistynyt. Puut olivat umpikuurassa, jokainen oksa kukki suuria särmikkäitä kiteitä. Ja bussipysäkin takana olevassa koivussa vihreät lehdet kuuran alla.

Tänään on ollut loskakevät. Aamulla tuulessa oli hupenevan lumen kostea huhtikuinen tuoksu. Kaupunki on värjännyt penkat rusehtaviksi, risteyksissä on lätäköt.

Mutta illalla oli lopultakin marraskuu. Kävelin pimeässä järveä ympäri, mustaa asfalttia, litsuvaa lunta, koviksi poljettuja kaljamia, soraa. Sillalla tuuli korvasta sisään. Lahkeet kastuivat puolisääreen.

Eikä mieli tiedä vuodenaikaansa, mitä kaikesta pitäisi ajatella.

keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

Iltamat Aapajoella

Viime lauantaina isä soitti pohjoisesta ja kertoi, että makuuhuoneesta löytynyt perhonen elää edelleen. Kysyin, oliko isä antanut sille sokeria. Ei, mutta leijonaviinaa perhoselle oli kyllä tarjottu vahvistukseksi.

Isä ja sisko antoivat puhelimitse myös kuvauksen verrattomasta tavasta viettää lauantai-iltaa. Kas näin otetaan ilo irti Perä-Pohjolassa:

Hommataan kyyti. Varataan mukaan omat juomat, Lapin kultaa ja vähän teräviä. Ajetaan 20 kilometriä pimeään metsään, jonka keskeltä löytyy Aapajoen nuorisoseurantalo. Parkkipaikalla on ainakin sata autoa, sisällä kaikki ovat pukeutuneet parhaimpiinsa. Nautitaan iltamien perinteikkäästä ohjelmasta, kansanomaisesta näytelmästä, paikallispoliitikon puheesta ja viirien luovutuksesta. Ostetaan puffetista kahvia, lorautetaan sekaan taskulämmintä viskiä. Käydään tiuhaan tupakalla. Pihan puolella juodaan pelottomasti omista pulloista ja puhutaan kovaäänisesti puhelimessa, arvostellaan hieman poliitikkoa joka ei ole "omia miehiä", kehutaan vuolaasti iltamien yleistunnelmaa: "voi että kun sieki olisit täälä!" Tanssiorkesteria odotellessa jaagataan kuopukselle sopivaa sulhasehdokasta, mielellään sellaista jolla on navetta ja joka on vähintään kahdeksannen polven karunkilainen. Jossain vaiheessa iltaa tilataan lämmin mersu perseen alle, jätetään Aapajoki herran haltuun ja hurautetaan keskustan kantakapakkaan.