maanantaina, tammikuuta 25, 2010

Hillan miestypologia

Olen tässä parin viime viikon aikana kehitellyt mielessäni empiiriseen havainnointiin perustuvaa kategorisointia, joka kuvaisi mahdollisimman kattavasti miessukupuolen erilaisia edustajia. Olen myös testannut typologiaani sekä miehillä että naisilla ja hionut sitä edelleen. Omasta mielestäni kategorisointini hipoo nyt täydellisyyttä, mutta otan mielelläni vastaan virtuaalista palautetta, jos nyt sattuisitte löytämään typologiastani aukkoja tai muita puutteita.

Tässä se tulee, Hillan virallinen miestypologia vuosimallia 2010:

1) ÄRSYTTÄVÄT MIEHET
Ärsyttävyyden alakategoriat:
a) seksistinen, veljeilevä vitsailu muiden miesten kanssa, ns. "pilluhuumori"
b) täydellinen itseironian puute ja äärimmäisen vakava suhtautuminen omiin edesottamuksiin
c) täydellinen ylemmyydentunto suhteessa kaikkiin muihin olentoihin paitsi heteroseksuaalisiin valkoihoisiin miehiin, jotka ovat samalla tulotasolla
d) täydellinen ääliöys


2) ÄÄPÄTTÖMÄT (= aikaansaamattomat, kykenemättömät) MIEHET
Ääpättömyyden alakategoriat:
a) Miehet, jotka eivät oikein ole "löytäneet sitä omaa juttuaan" eivätkä oikein tiedä mitä tehdä elämällään
b) Miehet, jotka ovat kenties hyvinkin toimeliaita ns. "omissa jutuissaan", mutta parisuhteessa eivät rupea kunnolla millekään vaan välttelevät sitoutumista ja pitävät jonkinlaista henkistä takaovea koko ajan raollaan


3) TEKIJÄMIEHET
Nämä miehet osaavat sen, mitä tekevät, ja sitä tekemistä on kaunis katsella. Tekeminen voi olla melkeinpä mitä tahansa veneen veistämisestä kitaransoittoon ja tulipalon sammuttamisesta vetokoirien ohjastamiseen, mutta henkisen työn tekijät eivät kuulu tähän kategoriaan.


4) KILTIT MIEHET
Näillä miehillä on useimmiten silitetty kauluspaita ja lyhyeksi leikattu tukka. He herättävät äidillisiä hellyydentunteita tai suorastaan sydämeenkäypää sääliä. Onnellisissa tapauksissa kiltit miehet kohtaavat kiltin naisen, surullisissa tapauksissa he jäävät yksin tähän kylmään maailmaan. Kiltit miehet ovat äärimmäisen kunnollisia ja tunnollisia eivätkä he ikinä tekisi pahaa naiselle.


5) KIVAT MIEHET
Tähän kategoriaan kuuluvat ystävien kivat kumppanit. He ovat fiksuja ja huumorintajuisia, he osaavat keskustella, heidän kanssaan voi nauraa katketakseen ja he ovat monella tapaa hienoja ihmisiä, mutta he eivät missään nimessä voi kuulua Hillan miestypologian viimeiseen kategoriaan.


6) KIINNOSTAVAT MIEHET
Tämä kategoria on kaikkein vaikeimmin kuvailtavissa, sillä osallistuvan havainnoinnin perusteella voidaan todeta, että kategoriaan kuuluu hämmästyttävän erilaisia miehiä. Kategoria lankeaa osittain yhteen kategorioiden 2b) ja 3) kanssa, muttei kuitenkaan millään muotoa tyhjene niihin. Tämän kategorian miehillä on myös paljon samoja ominaisuuksia kuin kategorian 5) miehillä. Sen sijaan he ovat mahdollisimman etäällä kategorian 1) miehistä, eivätkä he myöskään muistututa kategorian 4) miehiä, mikä on suorastaan valitettavaa. Kategorian 6) miehistä löytyy jonkinlainen epäsovinnaisuuden elementti, heidän itsetuntonsa ja itseironiansa ovat terveellä tavalla kehittyneet ja heillä on näkemystä siitä, mikä on heidän "oma juttunsa". Onnellisissa tapauksissa kiinnostavat miehet ovat kyvykkäitä elämään naisen kanssa, onnettomissa tapauksissa he puolestaan kulkevat omia polkujaan hautaan saakka särkien matkan varrella monia sydämiä.

Lopuksi todettakoon, että Hilla ei haluaisi elää ilman miehiä, ja huolimatta naissukupuolen erinomaisuudesta Hilla myös ajoittain siunaa miesten ja naisten erilaisuutta.

4 Comments:

Blogger Veloena said...

Minua, joka tunnistan tekijämiehyyden helpoimmin henkisen työn tekijöistä, jäi kiinnostamaan, miksi sinä sen rajasit tuon luokan ulkopuolelle.

Kyllähän se paistaa läpi päättelyn nopeudesta ja eleistä päättelyprosessin aikana, vaikkei tietysti ajatusprosesseja voikaan tuijottaa samalla tavalla kuin vaikkapa perunaa kuorivia käsiä.

3:31 ip.  
Blogger Hilla said...

Myönnän auliisti, että päättelynopeus ja ilmaisun kirkkaus ovat kauniita asioita. Tämä minun tekijämies-kategoriani viittaa kuitenkin nimenomaan käytännön kyvykkyyteen, sellaiseen käsien tai koko kehon taitoon, jota voi katsella päältäpäin. Henkisen työn tekijät istuvat enimmäkseen hartiat kyssässä näppiksen tai kirjan äärellä, ja se vain ei minun silmääni ole samalla tavalla vakuuttavan näköistä kuin esimerkiksi pyöränkorjaaminen tai nuotion sytyttäminen.

4:47 ip.  
Blogger jospa said...

Pakko peesata Veloenaa: en rajaisi tekijämiehistä pois henkisen työn tekijöitä! Oma mieheni on hyvinkin tekijämies: harrastaa soitinrakennusta ym pieniä puusepän hommia, hoitaa kodin pintaremontit, on erinomainen pyöränkorjaaja / nuotionsytyttäjä, verkonlaskija, kalanperkaaja... joka kuitenkin on ammatiltaan ja sielultaan erittäin vahvasti henkisen työn tekijä (latinisti ja filosofi). (Ja vielä kiltti, luotettava ja komea!:)

9:23 ip.  
Blogger Hilla said...

Jospa, nyt olen kyllä vähän kateellinen, sillä miehesi kuulostaa ihanalta. :) Ja kyllä, olet aivan oikeassa siinä, että henkisen työn tekijä voi kuin voikin olla tekijämies - mutta minun mielestäni vain niinä hetkinä, kun hän tekee ei-henkistä työtä, kuten esimerkiksi noita luettelemiasi asioita.

6:05 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home